Food Testing & Analysis Workshop for Quality Control and Food Safety

Verder Scientific and SPECTRO Analytical Instruments understand the importance of safety & quality control within the food Industry. In this two-part webinar we will discuss, in detail, specific hardware configurations & analytical techniques that will provide added value for these applications.

 

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Lingua : Inglese 

Reproducible Sample Preparation for Food Analysis 10:00 am-11:00 am EDT

During this session, a variety of food samples will be discussed and processed in the Applications Lab to demonstrate the equipment options available from Retsch for preparing representative samples for analysis. Samples to be demonstrated will be pepper/spices, coffee, cereal bars, rice, and many other sample matrices. For all samples, the focus will be on best practices for preparing the food samples for subsequent analysis, such as Mycotoxin Testing, Heavy Metal Testing, NIR, and other techniques, which will also include a discussion of the considerations for each sample type and analysis.

Presentato da:

Kyle James Business Unit Manager for the Retsch product line at Verder Scientific Inc, with extensive experience in sample preparation & particle size reduction for 14 years

Carbolite Gero Ashing Demonstration for Food and Feed 11:00 am-11:30 am EDT

During this session we will perform a live demonstration of the Carbolite Gero ashing furnace. This exciting test procedure uses heat in an oxidizing atmosphere to burn off organic components, preparing the sample for inorganic analysis

Presentato da:

Michael Hager, Business Unit Manager per la linea di prodotti Carbolite Gero presso Verder Scientific Inc.
Laureato presso la Rutgers University in Scienze dei Materiali & Engineering & ha una ampia conoscenza nei trattamenti termici in ambienti di laboratorio.


Parte 2

Data : 25.05.2021 | 1:00 pm – 2:30 pm EDT
Lingua : Inglese

Loss-On-Ignition for Moisture and Ash Content in Agricultural Products 1:00 pm – 1:30 pm EDT

Il contenuto di umidità nei materiali alimentari, come i prodotti lattiero-caseari e orticoli, consiste in un elemento importante poiché l'umidità influisce sulla freschezza e sulla stabilità di conservazione degli alimenti. Il contenuto di umidità negli alimenti crudi influisce sulle proprietà fisiche e chimiche degli alimenti durante la lavorazione ed il consumo. La qualità del latte e della farina, ad esempio, viene determinata per la durata di conservazione, il valore economico e per motivi legali, prima della trasformazione in formaggio e pane. Il contenuto di umidità e ceneri di questi materiali può essere misurato con il macro-TGA Eltra Thermostep ML, che consente una programmazione graduale per la misurazione della perdita per accensione (LOI) per un massimo di 19 campioni simultaneamente tramite termogravimetria.

Presentato da:

Andrew Lin, specialista applicativo per la nostra linea di prodotti Eltra presso Verder Scientific Inc. Andrew si è laureato alla Virginia Commonwealth University con un dottorato in chimica fisica. È un chimico appassionato di combustione, pirolisi e catalisi. Il suo percorso professionale orientato alla risoluzione dei problemi lo ha portato a ELTRA come specialista delle applicazioni degli analizzatori elementari.

Improving Your Analytics for Beverage Analysis with ICP-OES 1:30 pm – 2:00 pm EDT

This presentation will focus on Elemental Analysis within the food and beverage industry for doing process control, QC and research & development studies. The focus will be on the innovations to ICP-OES (inductively coupled Plasma – optical emission spectroscopy) technology and how recent advances by SPECTRO can match or exceed the use of more difficult and expensive ICP-MS analysis.

Presentato da:

Dion A. Tsourides, Direttore Applicativo di SPECTRO Analytical Instruments. Con oltre 25 anni di esperienza nella spettroscopia a emissione ottica, Dion ha iniziato la sua carriera in SPECTRO nel 1988 come specialista di sistemi ICP-OES. Nel 1992, in qualità di Product manager ICP, Dion ha contribuito all'introduzione del primo ICP OES alogeno-capace al mondo. Nel 1999, in qualità di responsabile dell'unità aziendale globale, il team di Dion ha lanciato il primo sistema ICP-OES CCD a base lineare a cerchio Rowland. La sua vasta esperienza applicativa e teorica con l'ICP-OES comprende numerose pubblicazioni sugli alogeni mediante ICP, sugli organici volatili, sugli impasti ceramici, sulle misure ad alta precisione e sui materiali semiconduttori ultra-traccia.

Particle Size and Shape Analysis from Whole Bean to Fine Powder Foods 2:00 pm – 2:30 pm EDT

Particle characterization of food and feed are critical to the product’s functionality and consumer experience from the farm to the mill to the dinner table. Size and shape distributions or even surface area measurement of foods yield information about quality of the harvest, freshness or lifespan, stability, end use and consumer experience. This segment will discuss whole bean, coarse and fine particle distributions of food products using different sizing instruments and techniques.

Presentato da:

Kate Wamsley, Product Manager for Imaging at Microtrac Inc Kate Wamsley holds a BS in Chemistry with ACS certification, and has extensive experience with particle characterization and sample preparation methods. She assists customers with both new sales inquiries and enduser application support.

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